ATLASFJELLENE
ATLASFJELLENE
ATLASFJELLENE

ATLASFJELLENE

ATLASFJELLENE

Atlasfjellene har blitt nordafrikas fremste reisemål for fjellturister og fjellklatrere. Her venter svimlende topper (jebel) og godt opptråkkede ruter (tizis eller cols på fransk). Like utenfor de intense smugene i Marrakech ligger Toubkal Nasjonalpark i Høye Atlas, som reiser seg over 4000moh. Her finner du snødekte topper og skibakker gjennom vinteren, mens trær med epler, valnøtter og oliven pryder fjellsidene gjennom sommermånedene.

MINIGUIDE

ATLASFJELLENE

Fjellkjeden deler Maghrib, de nordafrikanske landene Marokko, Algerie og Tunisia i to. På nordsiden lokker frodige elvedelta langs kysten. I sør venter ørkenlandskapet ved Sahara. Det nomadiske Amazigh folket, kalt Berbere (Barbarer) av europeere, har trosset den fysiske barrieren og vært kulturelt bindeledd gjennom historien. Livet i fjellandsbyene handler fortsatt om jordbruk, sau og geiter, men nå er turisme viktigste inntektskilde. 

En kuriositet er høstingen av valnøtter, epler og kirsebær.
Turister på dagstur sysselsetter Imlil
De fleste nøyer seg med en rusletur
Vannfallene ligger snaue 1km fra Imlil

IMLIL

De fleste besøkende kommer på dagstur til den sjarmerende bosetningen, og nøyer seg med en rusletur til vannfallene og de naturlige bassengene nedenfor Aroumd. Kvelden og morgenen har du stort sett landsbyen for deg selv. Søker du enda fredeligere omgivelser er det flott rundt Tamatert, hvor du får overnatting inkludert frokost og middag for 250 dirham. Kasbah Imlil, Les Jardins du Toubkal og Mount Toubkal Lodge ble våre losji-favoritter. 

Kulissen til filmen Syv år i Tibet med Brad Pitt er et naturlig utgangspunkt for å bestige Toubkal. De fleste går rett opp til herberget refuges (3208m). Etappen er kun på 12km og fremstår enkel, men med en stigning på 1400 høydemeter tar det et par ekstra timer. En overnatting i Imli (1800m) kan være en fin forsikring mot høydesyke. Alt av turutstyr og pålagt guide kan leies der. Det er kun krav om lokal veiviser for toppturen til Toubkal.

Delt taxi er effektivt alternativ til buss
Turen til Imlil er ikke for bilsyke
Ikke alle er like godt forberedt for toppturen

TOUBKAL

Det er fjellstuer og merkede stier fra alle sider. Den flotteste ruten til toppen (4167m) er fra Lac Ifni, mens den enkleste går fra Imli. Turen fra Marrakech tar 2 timer og koster 40 dirham med (delt) grand taxi, eller 7 dirham for minibuss. Andre ruter til toppen går fra Asni, Tacheddirt, Tizi Oussem (Ouirgane) og Amsouzart. Lokal guide koster rundt 300 dirham. 

Begynn tidlig for akklimatisering og en overnatting på 3000 høydemeter. Begynn enda tidligere neste morgen for å nå toppen før skyer begrenser sikt, og vind begrenser komfort. Uansett hvilken fjellstue du overnatter ved, vil du møte lokale og andre turgåere. Nyt sjansen til å få oppdatering om forholdene på toppen, men gjennomfør turen i ditt tempo.

Fjellstøvler, ullgenser og alt annet du mangler kan leies i Imlil

De fleste velger den sørlige ruten (Ikhibi Sud) til toppen som tar rundt 2 timer fra Toubkal Refuge. Det er en drøss stier, men alle leder samme sted. Mer erfarne kan velge den nordlige ruten (Ikhibi Nord) som tar rundt 4 timer, og få med seg flyvraket. En annen fin runde går via Lac d’Ifni, Azib Likemt og Tacheddirt før retur til Imlil. Bring godt med vann!

Amatører og erfarne finner veien til Toubkal
I vintermånedene kan du vente snø mot toppen
Det er kaldt på 4000m når solen ikke skinner

TACHEDDIRT

Enten du kommer fra Tamgaist, Oukaimeden, Iaabassen eller Tamatert ender du fort opp i den vesle fjellandsbyen Tacheddirt. Blant de rurale husene bygget av leire og stein skjuler det seg flere gjestehus. Standarden er bedre i høysesong, men du blir godt ivaretatt ved Tigmi Tacheddirt og Atlas Kasbah Lodge, uansett når du trenger kost og losji. Sjekk at de har gass for en varm dusj, og ved for en lun kveld dersom du kommer innom på vinterstid.

Traseene og stiene nedenfor landsbyen byr på fine rusleturer hvor du kommer tett på hverdagslivet til fjellfolket. Ønsker du mer utfordring finner du krevende fjellpass over Tizi n' Likemt til Tifnoutdalen, mot Iaabassen og Timichi eller opp til Oukaimeden. Du kan også benytte Tacheddirt som utgangspunkt for dagsturer og toppturer i Rhirhaia dalen. Enkelte turgåere leier esler for å frakte bagasjen. Hyggelig, men unødvendig for fjellvante.

Tacheddirt er høyeste bosetning i Rhirhaiadalen
Rural bosetning med fullpensjon
Velbygde traseer tar deg gjennom valnøttskogene

OUKAÏMEDEN

Stolheisen ved bakkene i Adrar-n-Oukaïmeden tar deg opp til imponerende 3273m og er afrikas høyestliggende skisenter. Som ellers i verden inntreffer nedbør nå oftere som ekstremvær om høsten enn stabilt snøfall gjennom vinteren, men bakkene er stort sett åpne i januar og februar. Resten av året er både Oukaïmeden og Gliz gode utgangspunkt for fjellturer til  Tamatert, Tamgaist, Tacheddirt og Wanskra.

TIMGUISTE

Det er en flott fjelltur fra Tacheddirt og en artig vei for erfarne motorsykkelentusiaster fra Tadararte, men jordskjelvet i 2023 var brutalt mot landsbyen og mange bor fortsatt i telt. Gjestehusene er åpne og de trenger inntekter mer enn noen gang, men Timguiste eller Timichi er kanskje ikke det hyggeligste stedet å overnatte i 2024. Over 2000 hus ble ødelagt i skjelvet og enda flere mistet livet. Gjenoppbyggingen er i gang med støtte fra EU.

Goldt, men flott utiskt fra 3700moh
Furuskogen følger deg til 2500moh
Timguiste er en liten og isolert bosetning
ATLAS

FLORA OG FAUNA

Apene fanges for å underholde turister og er i dag utrydningstruet, mens både valnøttrær og olivenlunder trues av flom og ekstremvær. Heldigvis kan du fortsatt oppleve de haleløse berbermakanene i Atlasfjellene. Utover sensommeren begynner eplehøstingen, mens oliven og valnøtter først høstes om vinteren. I høylandet finner du også viltvoksende timian, capers, liljer og orkideer. Du ser neppe villkatter, men berberske leoparder finnes fortsatt i fjellene

Ville apekatter er sky, men kan sees
Leopard tilhører sjeldenhetene
Geiter med imponerende klatreferdigheter
ATLAS

KULTUR & TRADISJON

Folkegruppene i Atlasfjellene levde isolert og uforstyrret til Frankrike begynte sin pasifiseringskampanje i 1920. Frem til dette kontrollerte ulike klaner fjellpassene som handelskaravanene forserte på vei fra Timbuktu til Marrakesh. I dag er stammefolket underlagt den marokkanske staten, men fortsatt er det tildels selvstyre i de mest isolerte landsbyene. Ta deg tid til å oppleve tradisjon, kultur og håndarbeid unikt for regionen.

Berber-stammene lever tett på dyr og natur

Berberfolket praktiserer sin egen tolkning av islam og snakker tildels arabisk, men daglitale er tachelhit dialekter og de har beholdt tilknytningen til sin tradisjonelle naturreligion. Kvinner går uten sjal og begge kjønn tar del i folkedans, jordbruk, dyrehold og matlaging. Samfunnet er tilsynelatende likestilt, men det er menn som håndterer handel og økonomi. 

Fjellfolket har dyrket valnøtter i århundrer
ATLAS

BERGKUNST & FOSSILER

Berberstammer har funnet beskyttelse i Atlasfjellene gjennom årtusen, og deler av historien er tegnet i stein. Dyrebilder, kampscener, jakt, lek og spirituelle symboler finnes flere steder i massivet. Boken Gravures Rupestres du Haut Atlas gir en spennende innføring. Fjellkjeden er også rik på edelstener og fossiler. I fjellsider og elveleier kan du finne trilobitter og andre avtrykk av flere millioner år gamle organismer. Utålmodige kan kjøpe fra barn i landsbyene.

Fossiljakt er populært i store deler av Marokko

OURIKADALEN

Er du blant de mer bedagelige, vil du kanskje foretrekke turen innover Ourikadalen. Best kjent for uteserveringene langs elvebredden, men Ourika er en livlig handelsby hvor rurale butikker ligger tett langs hovedgaten. På den andre siden av elven foregår handelen av sau og geiter på handelsplassen. Følger du elvebredden sørover kan du gå i timesvis blant olivenlunder, helt til Taljerft. Jo nærmere du kommer Asgaour, jo høyere blir fjellene

Turistene samles utenfor Ourika

SETTI FATMA 

Innerst i dalen, blant kultiverte terrasser og fjelltopper på 3-4000m ligger den tradisjonelle saffran-dyrkende landsbyen Setti Fatma. Et populært utfluktsmål for unge voksne med moped eller Audi som kjører fra Marrakech for å sløve ved elvebredden. Bortsett fra Moussem festivalen i august er det ikke mye som skjer, og det er nettopp det som er severdigheten. Her er du helt tilstede, eventuelt med de du har valgt å dele dagen med.

Lokale tar veien til Setti Fatma

OUIRGANE

Utflukten til Tinmel Moskeen er en populær dagsutflukt fra Marrakech, og reiser du på 2 hjul kan du følge R203 og P1735 for en spektakulær naturopplevelse. Fotturister kan begynne vandringen i Ouirgane og følge elveleie innover Azzaden dalen. Fra Tizi Oussem er det merket tursti til Imli. Det er sesong fra sen vår til sen høst. Snø kan gi vanskelige forhold i vintersesongen, mens snøsmelting om våren kan gi høy vannføring og styrtflom i elveleier.

Ouirgane er et av mange utgangspunkt
Du kan også begynne turen i Tinzert
Med god tid kan du begynne i Tabant
ATLAS

PRAKTISK

Med buss for et par kronestykker eller taxi for et par tikroninger når du elvebyen Sti Fadma eller innsjøen ved Ouirgane, begge gode utgangspunkt for fjellturer innover nasjonalparken. Vil du rett til topps er Imlil enkleste utgangspunkt for bestigning av Mount Toubkal (4167m), mens stolheisen ved Oukaïmeden bringer deg uanstrengt opp til 3270moh. 

Ourikadalen strekker seg fra Setti Fatma til Marrakech
Godt fottøy gjør turen enklere
Bosetningene kan være vanskelig å se

Overnattingsstedene i lavlandet gites har helt grei gjestehus-standard. I høyden er det steinhus refuge med enkel koiestandard. Det finnes godt med pledd, og det serveres måltider alle steder, men fjellhyttene er sjelden oppvarmet og det blir kaldt om natten. Ta gjerne med lakenpose om sommeren eller sovepose om vinteren. Kranvann og vann fra etablerte vannstasjoner kan fint drikkes. Mange steder er det mobildekning med 4/5G. 

Det bugner av valnøtter i Atlasfjellene
Dyrking av epler er en viktig inntekskilde
Tajine. Enkelt å tilbrede. Enkelt å servere.

Turutstyret bør inneholde ullundertøy, skalljakke, hodelykt, vann, nøtter, sjokolade, klinex, antibac, solstift, håndkle, stearinlys og lighter. Vinterstid bør du legge til regntrekk, poncho, vanntette poser, hansker, lue, nødteppe, håndvarmer i tillegg til vintertøy. Atlasfjellene består av vulkanske bergarter, kalkstein, løs skifer og fjellstøvler er å foretrekke. Pass på høydesyke. Flere fjellpass passerer 4000m og akklimatisering er nødvendig for folk flest.

Spørsmål? Spør Reiseeksperten!

Foto: